Program Scoala dupa scoala

Programul Scoala dupa scoala este un program de sprijin si asistenta acordata copiilor proveniti din medii excluse social, cu prioritate scolari din cartierul Gusterita Sibiu, inscrisi intr-o forma de invatamant. Scopul acestui program este de a imbunatatii performantele scolare ale elevilor din familii defavorizate și in mod prioritar de a preveni abandonul scolar in cadrul acestora (familii cu parinti cu nivel de educatie scazut, parinti analfabeti, familii in care abandonul scolar este intalnit la fratii mai mari, familii care obisnuiesc sa nu acorde educatiei un rol important recurgand la diverse metode prin care fie incurajeaza absenteismul copiilor, fie retrag copiii de la scoala, dar acest program se adreseaza si parintilor care nu pot asigura supravegherea necesara pregatirii acestora pentru a doua zi).

Programul este frecventat de peste 30 de copii pe toata perioada anului scolar. Copiii cuprinsi in program petrec intre 2- 4 ore (in functie de program lor scolar) in programul Scoala dupa Scoala, participand la activitati focusate pe pregatirea temelor pentru urmatoarea zi sub supravegherea si implicarea directa a personalului centrului de zi si a voluntarilor.

In cadrul programului de Scoala dupa Scoala, elevii vor fi sprijiniti in efectuarea asistata a temelor, in activitati de aprofundare a cunostintelor, de remediere, recuperare scolara si ameliorare a dificultatilor in invatare, de remediere comportamentala si aptitudinala, activitati de socializare precum si in activitati de educatie plastica saualte modalitati de educatie nonformala, dar care au scop educativ indirect.

In functie de tema sau activitatea propusa, programul de regula se desfasoara in cele 2 sali ale centrului sau in exterior.

In cadrul activitatilor de socializare si de joc, copii vor fi incurajati sa se exprime si se va tine seama de nevoile emotionale ale copilului. Personalul centrului de zi din cadrul Asociatiei ARAPAMESU considera ca este foarte importanta alternarea activitatilor intelectuale/educationale cu cele recreative si se axeaza pe recunoasterea si aprecierea copilului.

 

Program consiliere si sprijin cu parintii

Centrul de zi ofera parintilor consiliere si sprijin la cerere sau ori de cate ori considera personalul de specialitate ca este in beneficiul copilului si familiei sale. Serviciul de suport emotional si de consiliere psihologica este asigurat de psihologul centrului de zi. Consilierea psihologica presupune identificarea situatiilor de risc, a unor momente dificile din viata copilului sau a familiei acestuia si interventia in baza unui program personalizat si a unei fise psihologice.

In afara de consilierea psihologica, in cadrul centrului de zi se mai acorda si urmatoarele:

 

Program sportiv

            În cadrul Centrului de zi există un program sportiv care cuprinde: activitati sportive, jocuri si concursuri, adaptate capacităţilor fiecărui copil, în cadrul centrului sau în mediul natural, în perechi sau pe echipe, cu scopul dezvoltării abilităţilor fizice, a cooperarii, a spiritului de competiţie.   

Efortul celor care au pus suflet in cadrul acestui program a fost materializat in 2007 prin aparitia unei echipe de seniori in cadrul caruia, copiii care au participat la campionatele anterioare au putut sa-si continue activitatea sportiva. Cativa antrenori si-au dedicat timpul si efortul noii echipe, contribuind la efortul nostru de socializare si educatie moral civica. Acestia sunt: Mihaescu Florin, Ranf Ioan, Sion Lucian si Lucaci Marius.

Asociaţia Arapamesu a ajuns deja la o tradiţie a îngrijirii şi armonizării celor mici, nu doar a spiritului, ci şi a trupului, prin practicarea sportului. Dacă activităţile Centrului de Zi, caracterizate de monitorizarea activităţii şcolare, sprijinul şi susţinerea copiilor  în a se dezvolta frumos, tot aici se desfăşoară şi diverse activităţi pentru dezvoltarea dreaptă şi sănătoasă trupului. Tot in demersul acesta al unei cresteri sănătoase Asociaţia Arapamesu desfasoară cursuri periodice de tenis de masă care antrenează întregul colectiv de copii întărindu-le nu doar spiritul sociabilitaţii ci si cel al spiritului de echipă. Mens sana in corpore sano este de fapt dezideratul pe care vrem să-l ţintim. Orice copil are dreptul sa se bucure de o dezvoltare frumoasă, fiind in potenţia un viitor atlet al societaţii de maine.

 

Program invatare limbi straine

„Dacă doreşti să eviţi un război, învaţă o limbă”. (proverb arab)

La Centrul de Zi din cadrul Asociatiei ARAPAMESU, pe lângă activităţile desfăşurate zilnic sub supravegherea continuă a personalului, se desfășoară și cursuri de a învățare a limbii engleze si a limbii germane.

 Se dorește continuarea progamului de învățare a limbilor străine, deoarece noi considerăm că studiul unei limbi străine contribuie într-o manieră specifică la formarea generală a fiecărei persoane și este un avantaj în dobândirea unui loc de muncă.